lundi 27 septembre 2010

Lo XIII es mai qu'un espòrt, es una religion

Pensi qu'aquesta frasa mòstra plan çò que representa lo rugbí dins mon país. Mas atencion, pas quin que siá rugbí, lo XIII.
E òc ! Es pas lo meteis que çò que podem veire a la television. E la diferéncia se fa pas solament dins lo nombre de jogaires. Lo XIII es un jòc mai violent e i a sovent de bagarras (es per aquò aquèste rugbí es pas tròp difusat) mas lo respècte del jòc e la convivialitat entre los jogaires es la meteissa.

A Lesinhan, fa mai que cent ans qu'i a un club de XIII : lo FCL !! E es una vertadièra fiertat tota per la vila. Sèm campions de Franca dempuèi 2008 (aprèp 30ans d'espèra) e avèm ganhat la copa de Franca en 2010.
A cada finala, lo pòble lesinhanenc envasís los estadis : d'Avinhon, de Carcassona o de Montpelhièr. Se vestís de verd, blanc e ròsa, monta dins los autobus e partís a la conquista del títol.

Aquesta frenesiá colectiva es una tradicion a Lesinhan.Lo dimenge es lo moment d'anar al Molin, l'estadi mitic. E tota la setmana, se parla del match contra Sant-Gaudenç, Limós o Vilanòva.
Lo virús se fa passar d'una generacion a una autra.
Mos amics e ieu disèm qu'« aquò s'explica pas, se viu ».

 http://www.ina.fr/video/CAF95017124/rugby-jeu-a-xiii-villeneuve-lezignan.fr.html







De legir "Alan Roch - 13 coma rugbí "

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire